Open4c

4 redenen om medische dossiers te digitaliseren

Geplaatst op

In de gezondheidszorg kan digitalisering zorgen voor een verbetering van communicatie, het verminderen van administratieve lasten en het bevorderen van samenwerking. Daarnaast kent de zorg een aantal specifieke voordelen die het digitaliseren van medische dossiers met zich mee brengt.

Toegankelijkheid

Elke patiënt heeft een eigen medisch dossier. Met de komst van een elektronisch patiëntendossier is het uitwisselen van informatie tussen zorgverleners een stuk makkelijker geworden. De gegevens kunnen eenvoudig bijgewerkt worden en bij een overgang naar een andere behandelaar, bijvoorbeeld als een persoon van huisarts wisselt, kan het dossier snel worden verstuurd. Het bespaart veel tijd, zodat de beschikbare tijd ook daadwerkelijk aan zorg besteed kan worden.

Kostenbesparende factor

Het digitaliseren van een patiëntendossier vraagt om een eenmalige investering. Deze kosten betalen zichzelf al vrij snel terug. Je hebt minder personeel nodig om de patiëntgegevens bij te houden en je hebt geen grote archiefkasten meer nodig om alle dossiers op te slaan. Ook is een digitale omgeving makkelijker te beveiligen. Op dit vlak kent digitalisering meer voordelen.

Beveiliging

Als een papieren dossier verloren gaat, is het een ramp. Alle informatie over een hele behandelgeschiedenis verdwijnt. Digitale bestanden zijn daarentegen eenvoudig op te slaan en ook een back-up is snel te maken. De meeste softwareprogramma’s gebruiken een hoge beveiligingsgraad, aangezien het om gevoelige informatie gaat. Met moderne opslag in de cloud is de beveiligde omgeving waar het elektronische dossier staat op elk moment in te zien.

Leesbaarheid en accuraatheid

Niet elke zorgverlener heeft een goed leesbaar handschrift. Medici staan bekend om hun hanenpoten. Er kan veel tijd zitten in het ontcijferen van een handschrift. Met een standaard lettertype in het digitale dossier kan er geen misverstand meer bestaan over de informatie en behandelgeschiedenis. Het voorkomt mogelijk misinterpretaties.

Gezien de gevoeligheid van de informatie in een medisch dossier, is het belangrijk een betrouwbare en deskundige partij in te schakelen voor het digitaliseren hiervan. In Nederland kun je bijvoorbeeld terecht bij Karmac Infomatie & Innovatie te Lelystad.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden