Geplaatst op
Is het nodig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Bespaart een rechtsbijstandverzekering mij geld? Het zijn vragen die we vaak horen als het om verzekeringen gaat. In dit artikel gaan we verder in op de rechtsbijstandverzekering en leggen we je er alles over uit. Met deze informatie wordt je beslissing om een rechtsbijstandverzekering wel of niet af te sluiten gemakkelijker.
Wat is een rechtsbijstandverzekering?
Een rechtsbijstandverzekering beschermt je tegen mogelijke kosten van een rechtsvordering die door jezelf of door een andere persoon zijn gedaan. Een rechtsbijstandverzekering is in bepaalde gevallen ook bij een andere verzekering af te sluiten, zoals een auto- of woonverzekering.
Wat dekt de rechtsbijstandverzekering?
De rechtsbijstandverzekering wordt vaak verkocht als aanvulling op bestaande verzekeringen en dekt de kosten die ontstaan door het aanspannen of verdedigen van een rechtszaak. De verzekering dekt niet de werkelijke schade of toegekende schadevergoeding, maar de kosten van een rechtszaak, een advocaat en aanvullende juridische en gerechtelijke kosten.
Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?
Het kan zeker de moeite waard zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, aangezien elke polis verschillende soorten rechtszaken en advocaatkosten dekt. De maandelijkse kosten van je polis zijn daardoor wel hoger. Overweeg daarom goed of het voor jou de moeite waard is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.
Hoewel een rechtsbijstandverzekering niet verplicht is, kan het dus veel geld besparen als je ooit betrokken bent bij een juridisch geschil. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben ook een gratis juridische hulplijn die een waardevolle bron van advies kan zijn. De meeste rechtsbijstandverzekeringen hebben echter wel een claimlimiet van € 50.000 tot € 100.000, waardoor de kosten van bijzonder complexe of langdurige zaken mogelijk niet volledig vergoed worden. Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is het daarnaast altijd de moeite waard om te controleren wat de polis dekt om overlapping met bestaande verzekeringen te voorkomen.