Open4c

Hoe lang gaat een computer mee?

Geplaatst op

Een computer over het algemeen in 3 tot 7 jaar afgeschreven, de specifieke levensduur is afhankelijk de hardware die deze computer bevat. Een laptop kan over het algemeen slechter zijn warmte kwijt, doordat deze op zeer compacte wijze in elkaar zitten. Hierdoor komt het regelmatig voor dat een laptop na 5 jaar doorbrand of niet meer werkt.

Kan ik de levensduur van een computer verlengen?

Vandaag de dag wordt vaak wordt na 5 jaar in één keer de hele computer vervangen. Dit is voor veel particulieren en kleinere bedrijven een grote investering. Je kunt de levensduur van een computer echter makkelijk oprekken door enkele onderdelen te vervangen of toe te voegen, denk hierbij aan het:

  • Extra werkgeheugen bijplaatsen
  • Verouderde videokaart vervangen
  • Moederbord en processor vervangen

Let wel goed op dat je de componenten vervangt die je computer traag maken. Kom je hier niet uit of is er iets kapot, laat je dan helpen door een specialist op gebied van hardware.

“Mijn computer was al enige tijd aan de trage kant, het opstarten duurde regelmatig langer dan een kwartier. Ik heb deze toen losgekoppeld en meegenomen naar PetaPC voor een computer reparatie. Nu duurt het opstarten nog maar een paar seconden, heerlijk!”

– Hans uit Leeuwarden

Kan ik de levensduur van een laptop verlengen?

Bij een laptop is er ook een manier om de levensduur te verlengen, vooral bij workstations. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je nooit het maximale van je laptop vraagt. Gebruik je veel zware programma’s? Zorg dan dat je een laptop gebruikt die beter is dan de aanbevolen hardware. Hierdoor beperk je de kans op oververhitting. Gebruik ook eventueel een externe koeling om de laptop verder verkoelen.

Bij een trager wordende laptop kun je eventueel een beperkte hoeveelheid hardware vervangen of toevoegen. Je kun over het algemeen alleen de harde schijf (of SSD-kaart) vervangen voor een sneller exemplaar en geheugen bijplaatsen.

Bedenk je van te voren of de geplande upgrades ook in de laptop passen. Voor extra geheugen heb je bijvoorbeeld extra (lege) geheugensloten nodig. Zitten deze er niet op, dan kun je alleen bestaande geheugen vervangen voor modules met meer capaciteit.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden