Open4c

Je baan verliezen in Nederland

Geplaatst op

Werkgevers in Nederland mogen een werknemer niet willekeurig ontslaan. Zij moeten een goede reden hebben om een contract te beëindigen en zij moeten vrij strikte ontslagregels volgen. Er zijn verschillende redenen waarom je in Nederland je baan kunt verliezen: misschien wordt je tijdelijke contract niet verlengd, misschien wordt je bedrijf gereorganiseerd en verdwijnt jouw rol of misschien is er sprake van wangedrag op de werkplek dat je werkgever ernstig genoeg vindt om je te ontslaan. In deze blog lees je een overzicht van de belangrijkste redenen om je baan in Nederland te verliezen en informatie over het arbeidsrecht.

Aflopen van een tijdelijk contract

Aangezien een tijdelijk contract al een vooraf bepaalde einddatum heeft, kan je niet veel doen als je werkgever het na die tijd niet wil verlengen. Een tijdelijk contract kan niet voortijdig worden beëindigd, tenzij jij en je werkgever het eens zijn, of als jullie in het contract anders zijn overeengekomen. Het belangrijkste is dat je werkgever je ten minste een maand van tevoren laat weten of je tijdelijke contract al dan niet wordt verlengd. Als hij er lang over doet om je te informeren, is het verstandig hem eraan te herinneren dat je wettelijk recht hebt op een opzegtermijn van één maand.

Beëindiging van een vast contract

Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kan je werkgever je alleen onder bepaalde voorwaarden ontslaan, die hieronder staan opgesomd. Aanvullende beëindiging voorwaarden die specifiek zijn voor je werkgever, zoals de opzegtermijn, kunnen ook worden vermeld in je contract voor onbepaalde tijd.

Ontslag door herstructurering van het bedrijf

Als je werkgever herstructureert, of in ernstige financiële moeilijkheden verkeert, dan kan hij jouw functie ontslaan. Oorzaken voor zo’n ontslag kunnen zijn: (gedeeltelijke) sluiting van het bedrijf, omzetdaling, verlies van klant(en), bedrijfsverplaatsing, outsourcing of het wegvallen van een subsidie.

Ontslag wegens slecht functioneren

Als je niet voldoet aan de eisen van jouw functie en de situatie verbetert niet na verloop van tijd, dan kan je worden ontslagen wegens slecht functioneren (disfunctioneren). Een werkgever kan een werknemer niet zomaar ontslaan wegens slechte prestaties. Hij moet de werknemer formele feedback geven, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nodigen je uit om deel te nemen aan het gesprek. Laat jouw reacties achter onder onze blogs, deel jouw eigen ervaringen en stel vragen. Samen kunnen we leren en groeien.

Blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Mis nooit meer een update en ontvang exclusieve content rechtstreeks in jouw inbox.

Dank je voor jouw bezoek aan onze zakelijke blogpagina. We kijken ernaar uit om jou te helpen jouw zakelijke doelen te bereiken en samen te werken aan een succesvolle toekomst.

Contactgegevens

Via info @ open4c.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden