Open4c

Starten met ondernemen: hoeveel geld heb je nodig?

Geplaatst op

Iedereen die wel eens heeft nagedacht over het starten van een eigen bedrijf, heeft zich vast ook wel eens afgevraagd hoeveel dat eigenlijk zou gaan kosten. Want om een bedrijf te starten heb je altijd geld nodig, toch? Hoeveel precies, en waar haal je dat vandaan? Kun je ook een bedrijf starten als je geen goedgevulde spaarrekening achter de hand hebt?

Gooi je spaarpotje maar leeg

Er zijn heel veel mensen die best een eigen bedrijf zouden willen starten, maar die zich laten tegenhouden door een hele belangrijke factor: geld. Zeker wanneer je nu in loondienst bent, kan de financiële onzekerheid die een eigen bedrijf met zich meebrengt een belangrijke factor zijn in je beslissing om je plannen voorlopig maar even uit te stellen. Zodra je een bedrijf bent gestart, zijn de maandelijkse loonstrookjes met een gegarandeerd bedrag tenslotte verleden tijd en is je salaris opeens afhankelijk van hoeveel opdrachten je hebt kunnen doen, en hoe snel deze opdrachtgevers je factuur betalen.

Om die reden is het zeker handig om te zorgen voor een financiële buffer voor je een eigen bedrijf opzet. Zorg dat je minimaal een paar maanden vooruit kan, het kan tenslotte even duren voor de eerste facturen betaald gaan worden, en leg het liefst ook een reserve aan voor periodes waarin het even niet zo lekker draait met je bedrijf. Dat voorkomt dat je al binnen een paar maanden in de problemen kan komen, en je bedrijf de tijd heeft om te groeien.

Hoeveel kost een bedrijf?

Naast de financiële buffer, die niet verplicht maar wel sterk aan te raden is, heb je vaak ook geld nodig om je bedrijf überhaupt van de grond te kunnen krijgen. Hoeveel dat precies is hangt volledig af van het soort bedrijf dat je wil gaan starten.

Wil je een winkel starten, of een restaurant? Dan heb je meestal een flinke zak geld nodig om een pand aan te kopen en de inventaris te betalen. Gelukkig hoef je dit hele bedrag niet op je spaarrekening te hebben staan, voor dergelijke kosten kun je prima een bedrijfslening aanvragen. Natuurlijk moet je wel aan kunnen tonen dat je het geleende geld ook weer terug kunt betalen, en dus moet je een goed plan klaar hebben liggen om van jouw bedrijf een succes te maken.

Start je een bedrijf dat lagere opstartkosten heeft, maar moet je de komende maanden of jaren wel zo nu en dan wat investeringen doen? Dan is een rekening courant krediet misschien een goede optie. Hiervan kun je geld opnemen op de momenten dat dat nodig is, bijvoorbeeld als er uitgebreid gaat worden of wanneer een klant veel te laat betaalt en je hierdoor een gat in je begroting hebt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden